İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

İhracat Faturası Nedir ? Nasıl Kesilir ?

İhracat faturası nedir ?

Bir malın, yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılması veya Müsteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemleri için satılan malın cinsini, miktarını, fiyatını ve toplam tutarını belirten ve satıcı tarafından düzenlenerek alıcıya verilen belgeyi ifade eder.

İhracat faturası nasıl kesilir ?

Webticari’de ihracat faturası kesebilmek için aşağıdaki bilgilendirmeleri dikkatlice uygulayınız.

ebticari programına giriş yaptıktıktan sonra Menü’den Alış-Satış > Fatura > Yurt Dışı > Yurt Dışı Satış tıklanarak belgenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.  Yada mevcut fatura içinde detay tabından belge türünü yurtdışı satış  faturası seçebilirsiniz. E fatura olarak kesilmesi gerektiği için detay tabın dan e-fatura [x] işaretlemelisiniz.

Oluşturduğunuz fatura için cari ve stok seçimlerini yaptıktan sonra belgede bulunan tüm satırlarda KDV sıfır (0) olmalıdır. Seçilen müşteri carisinde vergi no alanı zorunlu olup  1111111111 veya 222222222  girebilirsiniz.  Vergi dairesi alanına da firmanın şehrini yazabilirsiniz. Yine carinin  ili (city) ve ilçesi (town) yoksa; ayarlar >tanımlar>il-ilçe menüsünden önceden eklenmesi ve caride seçilmesi gerekmektedir.

 

İhraç ettiğiniz malların gümrük detay  bilgileri, stok kalemleri  satırında  sağ tıklanıp e-Fatura Detay penceresinden girilebilir. Açılan pencerede gümrükçünüzün istediği  alanlar eksiksiz  doldurulmalıdır.(İstisna Kodu,İstisna Açıklama,Teslim Şartı,Gtip No,Gönderim Şekli……).

Mevzuat gereği İhracat faturası e-fatura olmalıdır, e-arşiv olamaz.

Fatura Gönderme ve Yazdırma İşlemleri

e-Fatura ve e-Arşiv faturalarınızı göndermek için yapmanız gereken Webticari menüsünden Alış-Satış > Fatura altından fatura listesine erişin, ardından ilgili belgede bulunan e-Fatura> Gönder butonunu kullanarak gönderim yapabilirsiniz. Göndermeden önce yazdırıp taslak olarak kontrol etmenizi öneririz. (Taslak önizleme  için e-fatura ayarlarında varsayılan dizayn seçili olmalıdır. )

Önemli Notlar ve Kısa Yollar